Home ›› Winterbanden In De Zomer

Winterbanden in de zomer: mag je hiermee rijden of is het verboden?

Bij CarComplete krijgen we wel eens de vraag of je met winterbanden in de zomer mag rijden. Het korte antwoord is: JA. Je mag op zich met winterbanden rijden in de zomer, maar het is niet aan te raden. Lees verder waarom niet.

In de zomer heb je geen winterbanden nodig, maar als het kouder wordt in Nederland is het wel handig om winterbanden te gebruiken. Officieel wordt geadviseerd om bij temperaturen onder de 7 graden met winterbanden de weg op te gaan. Echter is het rijden met winterbanden in Nederland niet verplicht. In onder andere in Duitsland zijn winterbanden wel genoodzaakt bij winterse omstandigheden. Je rijdt dan namelijk veel stabieler door regen en sneeuw. Maar kun je ook op winterbanden in de zomer rijden? En wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel lees je onder andere:

  • Wat het verschil tussen zomer- en winterbanden is
  • Of winterbanden in de zomer verboden zijn
  • De nadelen van winterbanden in de zomer

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Winterbanden worden vooral gebruikt bij winterse omstandigheden en geven meer grip dan een gewone band. Dit komt door de lamellen: tijdens het rijden vervormt het profiel van de winterbanden en zijn de lamellen een soort ‘grijpers’, zodat je extra grip hebt op het wegdek. De lamellen bijten zich vast in ijs, smeltende sneeuw en gewone sneeuw en voeren water snel af. Zo kun je ook beter remmen. Daarnaast blijft het rubber soepel als de temperatuur daalt - eigenlijk wordt rubber harder bij lagere temperaturen - en behoud je een goed contact met de weg. Zomerbanden daarentegen hebben juist een laag profiel met vaak ondiepe radiale groeven. Hier moet je veel kracht mee uitoefenen.

winterbanden in de zomer CarComplete
Neem contact met ons op

Zijn winterbanden in de zomer verboden?

We adviseren om niet met zomerbanden in de winter te rijden, maar we raden ook niet aan om te rijden met winterbanden in de zomer. Verboden is het niet en er is in Nederland ook geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om in de zomer met winterbanden te rijden. Het is je eigen keuze welke banden je gebruikt, zolang je maar zorgt voor een veilige wegligging. 

Juist omdat een winterband stevig gebouwd is, zou je denken dat deze prima voldoet in zomerse omstandigheden. Maar het tegendeel is waar: je hebt met winterbanden in de zomer namelijk minder grip en een langere remweg. Door het zachte rubber van de winterbanden heb je in de zomer meer kans op slijtage en gebruik je meer brandstof. Het wordt dus ook minder voordelig.

Nadelen winterbanden in de zomer

Winterbanden in de zomer. Verboden is het dus niet, maar handig ook niet. Als je door blijft rijden op winterbanden in de zomer ervaar je wellicht een aantal nadelen.

Slechte wegligging

Door de samenstelling van de winterbanden - het profiel en het zachte rubber - ervaar je in de zomer een minder goede wegligging van je auto dan wanneer je rijdt op zomer- of all season banden. Ga je toch in de zomer met winterbanden de weg op, pas dan je rijstijl aan. Door de slechtere wegligging heb je minder grip. En als je onprettig rijdt, kunnen er helaas gevaarlijke situaties ontstaan.

Langere remweg

Als je met winterbanden rijdt op een droog en warm wegdek, dan heb je een langere remweg dan op zomerbanden. Dit komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op onder andere sneeuw en niet voor een droog wegdek. En ook geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg. Zo kom je bij 15°C met een snelheid van 50 km/u binnen 12 meter tot stilstand. Met winterbanden wordt de remweg al snel 15 meter. Bedenk je ook dat de temperatuur vlak boven het asfalt een stuk warmer is dan de luchttemperatuur.

Slijtage hoger

Door hoge temperaturen slijten winterbanden in de zomer een stuk sneller dan de winter en ook het brandstofverbruik is hoger. Als je dus in de zomer doorrijdt op je winterbanden, dan heb je grote kans dat je winterbanden aan het begin van de winter aan vervanging toe zijn en je onderhoud en reparatie na de zomer nodig hebt. Winterbanden zijn ook relatief duurder dan zomerbanden. 

Tips voor winterbanden in de zomer

We geven je nog 2 laatste tips als je wilt rijden met winterbanden in de zomer.

  • Kies je er toch voor om de winterbanden onder je auto te laten zitten, laat ze dan ook alle 4 onder de auto zitten. Als je namelijk verschillende banden gebruikt op de voor- en achteras, raakt je auto uit balans en wordt daarom minder stabiel. Met 4 winterbanden onder je auto heb je minder kans op ongelukken bij een noodstop of uitwijking.
  • Oriënteer je in all season banden: een compromis tussen winter- en zomerbanden. Bekijk hiervoor onze verschillende diensten.

Neem contact met ons op

Scroll naar boven