Wanneer apk keuring voor je auto?

Op tijd naar de apk gaan. Dat is heel belangrijk, anders verloopt hij en rijd je illegaal rond. Hiervoor kun je een hoge boete krijgen. Bovendien is het gevaarlijk, je weet niet of je auto nog naar behoren werkt. Maar wanneer is het tijd om je auto te laten keuren? CarFluids geeft je graag advies. Na het lezen van dit blog weet jij precies wanneer je een afspraak moet maken.

Wanneer apk keuring: vervaldatum

Als de apk vervaldatum nadert stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) je een herinnering. Deze herinnering krijg je per post of per e-mail. Het kan zijn dat je bent verhuisd en dan loop je die herinnering eventueel mis. Daarom is het goed zelf te checken wat de apk vervaldatum van je auto is. Dat kun je op de site van de RDW doen door je kenteken in te vullen: https://ovi.rdw.nl/

Voor welke voertuigen geldt de apk-plicht?

Voor iedere personenauto, bus, bedrijfswagen, driewielig motorrijtuig en camper geldt de apk-plicht. Voor een caravan geldt deze plicht niet. Bij CarComplete zijn we bevoegd om personenauto’s en bedrijfswagens tot 3.500 kilo te keuren (apk2). Voertuigen boven de 3.500 kilo (apk 1) keuren we niet. Wanneer apk keuring noodzakelijk is, is echter hetzelfde voor alle soorten voertuigen.

Wanneer apk keuring: benzine en diesel auto’s

De apk-plicht voor benzine auto’s is anders dan voor diesel auto’s. Is je benzine auto nieuw? Dan moet hij na 4 jaar voor het eerst gekeurd worden. Bij een dieselauto is dat na 3 jaar. Daarna moeten diesels elk jaar gecontroleerd worden en benzineauto’s om de 2 jaar. Na 8 jaar moet je een benzine auto ieder jaar laten keuren.

Heb je een oldtimer die gebouwd is voor 1960? Dan geldt de apk-plicht niet. Iedere oldtimer met een bouwdatum vanaf 1 januari 1960 die ouder is dan 30 jaar, moet eens in de 2 jaar gekeurd worden.

Apk hybride en elektrische auto’s

Hybride en elektrische auto’s hebben ook apk-plicht. Deze apk is grotendeels hetzelfde als voor auto’s die op benzine, diesel of gas rijden. Het enige wat verschilt is dat we bij hybride en elektrische auto’s kijken naar de elektrische aandrijflijn. Voor alle soorten auto’s is het echter belangrijk om te weten wanneer apk keuring is.

Meer informatie

Heb je vragen over de apk? Of is het nog niet duidelijk wanneer apk keuring voor jou geldt? App, mail of bel ons. We staan je graag te woord.